Îmbătrânirea pielii
Despre pieleÎmbătrânirea pielii este un proces natural cu care se confruntă toate tipurile de piele. Care sunt factorii și modalitățile prin care îl poți întârzia? Îți spunem tot ce ai nevoie să știi.
Îmbătrânirea pielii: cauze, semne, tratament
Îmbătrânirea pielii este un proces natural de care nimeni nu poate scăpa, chiar dacă natura nu este mereu dreaptă atunci când îi împarte beneficiile. Din fericire, îți poți ajuta pielea în procesul de îmbătrânire, indiferent de cauze, vârstă sau gen. Ce pași să urmezi când vine vorba despre stilul de viață și rutina de îngrijire?
Care sunt cauzele îmbătrânirii pielii?
Adesea dăm vina pe timp pentru că a dat naștere primelor noastre riduri și, de cele mai multe ori, pe bună dreptate! Vârsta este evident factorul principal în îmbătrânirea pielii, aceasta evoluând natural. Cu toate acestea, de ce unii oameni își păstrează pielea mai tânără pentru mai mult timp? Care sunt factorii care accelerează îmbătrânirea sau îi agravează semnele?
Factorii interni în procesul de îmbătrânirea a pielii
În timp, toate celulele noastre îmbătrânesc. Acesta este și cazul celulelor pielii. Rata senescenței lor (procesul de descompunere biologică a celulelor) este scrisă în genele noastre. Deci, dacă ai admirat mereu pielea netedă a mamei tale sau ai constatat că tatăl tău „îmbătrânește bine”, sunt șanse să fi moștenit această trăsătură specifică.
Degradarea progresivă a celulelor pielii cauzează diferite modificări?
- Glandele sebacee, responsabile cu producția de sebum, nu mai sunt la fel de active. Deci hrănesc mai puțin filmul hidrolipidic al pielii, iar aceasta se usucă și este mai sensibilă la agresiuni.
- Reînnoirea celulară încetinește, celulele moarte se acumulează pe suprafața pielii, iar pielea este mai ternă;
- Pigmentarea pielii poate deveni neregulată din cauza scăderii numărului de melanocite, celulele care produc melanina;
- Pielea produce mai puține substanțe esențiale pentru elasticitatea și suplețea ei, cum ar fi colagenul sau elastina.
Cauze externe ale îmbătrânirii pielii
Acești factori de mediu pot anula, sau măcar diminua, efectele moștenirii genetice bune:
- Soarele, mai ales razele UVA care penetrează pielea în profunzime;
- Poluarea, mai ales când este însoțită de expunerea la raze UV;
- Fumatul și numeroasele substanțe toxice care vin odată cu el;
- Stresul, prin facilitarea apariției ridurilor de expresie din cauza încruntării și prin producția de radicali liberi;
- O dietă bogată în grăsimi, zaharuri și săracă în antioxidanți, găsiți mai ales în fructe și legume;
- Deshidratarea: dacă nu bei suficientă apă și nu folosești un produs de hidratare a pielii pot apărea ridurile de deshidratare;
- Lipsa aerului: dacă nu faci mișcare și nu ai suficient de mult contact cu natura, celulele pot să nu fie suficient de bine oxigenate, deci nu se pot reface la fel de ușor.
Îmbătrânirea pielii în funcție de vârstă
Primele semne ale îmbătrânirii apar încă de la vârsta de 25 de ani, odată cu primele linii fine discrete. Apoi, odată cu vârsta se vor instala și alte semne:
- Ridurile, care devin mai adânci și mai numeroase;
- O piele mai obosită, cu pierdere a volumului: conturul pielii este mai puțin definit, pielea se lasă;
- O piele mai fragilă, mai subțire, mai uscată.
Între 25 și 35 de ani: fă provizii de antioxidanți
La 25 de ani este greu să te gândești la îmbătrânirea pielii. Însă, odată cu apariția primelor semne de înaintare în vârstă, pot fi necesare și câteva gesturi de îngrijire reflex:
- Menține nivelul de hidratare a pielii aplicând un produs hidratant după îndepărtarea machiajului și curățare;
- Dormi suficient în fiecare seară;
- Ai grijă să ai o dietă echilibrată, bogată în antioxidanți.
În privința acestui ultim punct, aportul de vitamine antioxidante poate fi satisfăcut și printr-o cură de activi puri aplicați pe piele timp de câteva săptămâni. Este nevoie să fii atent la toți factorii de mediu care pot cauza îmbătrânirea: vitamina E este o sursă bună de antioxidanți care contrabalansează efectele soarelui, ale poluării sau tutunului și un activ pe care poți să îl folosești împotriva ridurilor.
Între 35 și 45 de ani: războiul cu primele riduri de expresie
În această perioadă trebuie să asiguri echilibrul filmului hidrolipidic al pielii pentru a însoți fiecare schimbare prin care aceasta trece. Dacă pielea ta este uscată, deshidratată sau slăbită este important să răspunzi nevoilor ei specifice cu produse de îngrijire cu acțiune targetată.
De la 30 de ani, folosirea cremelor contur pentru ochi ajută la încetinirea apariției ridurilor, a liniilor fine și a celor de expresie. De asemenea, sunt un element esențial pentru a atenua cearcănele și inflamația de sub ochi. Dacă vrei să acționezi punctual asupra ridurilor de expresie, activul pur peptide-4 pro-colagen este aliatul tău.
După 45 de ani: ai grijă de pielea ta matură
După 45 de ani, îmbătrânirea pielii este din ce în ce mai vizibilă. Odată cu menopauza, pielea devine și mai uscată. De aceea, este important să o hrănești în continuare cu o cremă potrivită, în fiecare dimineață și seară.
În plus, pentru a răspunde nevoilor pielii tale, poți alege un activ pur cu acțiune directă anti-rid:
- Rehidratare și netezire: acid hialuronic;
- Redensifiere și fermitate: retinol;
- Antioxidanți: resveratrol.
Dacă timpul a dus la apariția unor pete pigmentare, folosește vitamina C.
Și, mai presus de orice, nu uita să îi zâmbești vieții pentru că acesta este cel mai bun tratament pentru a trăi în armonie cu vârsta ta.